Over Japan

Over Japan

Japan van bovenaf J apan of eigenlijk Nihon of Nippon heeft een betekenis in de naam; het betekent "oorsprong van de zon". Japan heeft een lengte van ongeveer 4.000 kilometer en heeft bijna 4.000 eilanden. De grootste en belangrijkste eilanden met de meeste inwoners van Japan zijn; Honshu, Hokkaido, Kyushu en Shikoku.

Honshu

Honshu, in het Japans 本州, vroeger ook wel Hondo genoemd. Dit is het allergrootste eiland van Japan en bedraagt een oppervlakte van ongeveer 230.500km². Dit is wel 60% van het totale oppervlakte van Japan. Honshu is ongeveer 1300 kilometer lang en is in de breedte ergens tussen de 50 en 240 kilometer. De kustlijn heeft een lengte van wel 5450 kilometer. En het eiland telt ongeveer 98 miljoen inwoners; dit is bijna 77% van het totaal aantal inwoners. Er wonen in Japan gemiddeld 336 mensen per vierkante kilometer. Dit is op het Japanse eiland Honshu wel anders, hier wonen er gemiddeld 425 mensen per vierkante kilometer. Dit is dus een stuk hoger dan in de rest van Japan.

Hokkaido

Dit is het op een na grootste eiland van Japan en heeft ongeveer de grootte van Oostenrijk, namelijk 83.456 vierkante kilometer. Op dit eiland wonen de mensen een stuk minder dicht op elkaar, want er wonen gemiddeld maar 66 inwoners per vierkante kilometer. Dit is zoals je ziet een heel stuk minder dan het aantal per vierkante kilometer op Honshu. Volgens archeologen werd Hokkaido ongeveer 20.000 jaar geleden voor het eerst bewoond. Het grootste deel van het Japanse eiland bestaat uit reservaten en nationale parken, er zijn in totaal 83 nationale parken op Hokkaido. Opvallend is dat Japanners heel veel respect hebben voor deze reservaten. Zo zal je nooit een Japanner naast het pad zien lopen, wild kamperen of afval achterlaten. Het grootste reservaat heeft een oppervlakte van 2300 vierkante kilometer, dit park staat vooral bekend om de dieren die er leven zoals de bruine beer.

Kyushu

Dit is het op 2 na grootste eiland van Japan, en heeft een oppervlakte van wel 35640 vierkante kilometer. Het is daarmee het grootste zuidelijke eiland van Japan, en is het eiland waar de oorsprong van de Japanse bevolking ligt. Het eiland is erg bergachtig en heeft de grootste actieve vulkaan van Japan. De vulkaan genaamd ‘de Aso’, ligt op 1592 meter boven zeeniveau. De Aso heeft ook één van de grootste caldera’s ter wereld, dit is een ander woord voor een krater die is ontstaan doordat de top van de vulkaan er af word geblazen door een uitbarsting.

Shikoku

Dit eiland is de kleinste van het viertal grootste eilanden van Japan. Het oppervlakte bedraagt ongeveer 18000 vierkante kilometer en er wonen zo ongeveer 4.2 miljoen mensen. Dit is gemiddeld 220 mensen per vierkante kilometer. Een bekende toeristische attractie op het eiland is de Kazurabashi, dit is één van de weinig overgebleven bruggen in de Iya valley. Het bijzondere van deze brug is dat deze van wijnstokken gemaakt is. Het is niet geheel duidelijk voor wie deze brug precies bestemd is geweest maar wat wel duidelijk is is dat het een van de weinige manieren geweest moet zijn om de rivier over te steken.

Terug naar boven