Japanse cultuur

De cultuur van Japan is geavaleerd door de jaren heen, van z’n moderne cultuur, wat invloed heeft van Azië, Europa en Noord-Amerika. Sterke Chinese invloeden zijn nog steeds te zien in het Japanse cultuur, omdat China lange jaren Japan onder de invloed had over de jaren heen. Japanse kunsten zoals keramiek, textiel, lakwerk, zwaarden en poppen, Bunrake optredens, kabuki, No, dans, rakugo en andere dingen. Een systeem om materiële en culturele eigenschappen te beschermen heeft Japan slim ontwikkeld. Zestien bezienswaardigheden staan ingeschreven op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Kunst

De Ise Jingu zijn gebouwen die echt horen bij de Japanse architectuur. Het gebruik van tatamimatten en Shoij om de kamers, binnen en buitenruimtes te scheiden wordt veel gebruikt in de traditionele woningbouw en tempels. De oudste onderdelen van de Japanse kunst zijn de Japanse beeldhouwkunsten en Japanse schilderkunst tot ten minste 300 voor Christus werden schilderijen al gemaakt om zo’n manier. De samenvoeging van Europese en Japanse kunst is flink gestegen, zoals de kiyo-e tekeningen, die na de 19e eeuw werden gebruik, de beweging stond bekend als Japonisme. Animatie die gemaakt zijn als manga wordt ook wel anime genoemd. Sinds de jaren 80 zijn er al games gemaakt in Japans. De samenvoeging heeft tot geleid dat manga ontstaan, door de blokachtige vormen en westerse kunsten.

cultuur japan

Muziek

Eclectisch en divers zijn Japanse muziek. Koto is een Japanse instrument die werd gemaakt in de 9de en 10de eeuw. De populaire volksmuziek met gitaar-achtige komt uit de zestiende eeuw het Noh drama komt uit de 14e eeuw. Een onderdeel van de Japanse cultuur is in de 19de eeuw de westerse klassieke muziek geworden. Gagaku was een van de eerste moderne westerse componisten die het klassieke muziek naar Japan bracht om het uit te oefenen in Japan en de mensen laten horen wat de westerse culturen hadden. Verder zijn er nog componisten als Toru Takemitsu en Rentaro Taki Na de oorlog is in Japan is een populaire muziek overgenomen van Amerikaanse en Europese culturen zoals J-pop en andere muziekculturen over de hele wereld. Een bekende culturele activiteit dat veel in Japan wordt gedaan is Karaoke. Uit een onderzoek in 1993 bleek dat meer mensen karaoke hadden gedaan dan dat mensen mee deden aan Japanse traditionele bezigheden zoals thee drinken of bloemen maken.

Literatuur

De Kojiki en Nihon Shoki zijn een van de belangrijkste en eerste werken uit de Japanse literatuur en de geschreven poëzie in Chinese karakters zijn de Man’yoshu. De bekende fonogrammen Kana werd in de vroege Heian periode ontwikkeld. Het oudste Japanse verhaal dat er is, is de Taketori Monogatari. Wat beschreven wordt als de eerste roman in de wereld is de Genji monogatari van Murasaki Shikibu. De samurai speelde ook een grote rol in de Japanse literatuur tijdens de Edo-periode. Doordat de westerse cultuur flink naar Japan overkwam gingen de Japanse literatuur er ook meer op lijken. Dit gebeurde rond het Meiji tijdperk.