Japanner

Voor de Japanner gelden er een stuk strengere gedragsregels dan wij hier in Nederland hebben. Ze verwachten echter gelukkig niet dat een buitenlander deze regels ook kent of volledig opvolgt, dit zorgt voor een minder opgedrongen sfeer. Er zijn wel een aantal regels die absoluut niet overtreden mogen worden, zoals het binnenlopen met schoenen.

Algemene gedragsregels

Wij zijn gewend bij een formele ontmoeting de hand te schudden; een Japanner zou dit nooit doen. Bij formele ontmoeting maken zij een buiging; bij deze buiging word goed gekeken dat degene met de laagste rang ook de diepste buiging maakt. Tegenwoordig ziet men steeds vaker dat de Japanner de buitenlander ook gewoon de hand schud. Bij het betreden van bijvoorbeeld een tempel of een privéhuis word je geacht je schoenen direct bij de deur uit te trekken. Hiervoor in de plaats krijg je meestal slippers op pantoffels aangeboden van de gastvrouw of heer. Het halletje waar je je schoenen uit moet trekken is vaak een stukje lager dan de vloer waar je op moet lopen. Het stuk dat verhoogt is mag ook uitsluitend met slippers of pantoffels betreden worden.

japanners

Bij het eten

Bij het eten gebruik je uiteraard stokjes, deze dien je evenwijdig aan de rand van de tafel op de legger (hashioki) te plaatsten met de punten naar links. Als je even niet aan het eten bent of tussen de gerechten door leg je de stokjes ook weer in de houder. Als je noedels, bami of andere slierten aan het eten bent dat is het volkomen normaal om slurp geluiden te maken. Als er soep word opgediend begin dan niet direct met eten, vaak word de gehele maaltijd tegelijk geserveerd. Bij het eten van de gerechten is er geen vaste volgorde; je kunt dus ook eerst wat soep eten dan wat anders en vervolgens weer soep. Voordat je begint met eten zeggen de Japanners ‘Itadakimasu’ (spreek uit als; ietadakiemaas) , dit betekend eet smakelijk.

Bij het drinken

Als je bijvoorbeeld bier of sake drinkt is het zo dat je elkaars glas steeds bij hoort te vullen. De gastheer of vrouw zal dit bij de gast doen, dit word ook verwacht van de gast die op zijn beurt dan het glas van de gastheer moet inschenken.