Japanse kunst

De Japanse kunst komt voort uit verschillende invloeden maar komt voornamelijk voort uit de introductie van het boeddhisme uit Korea. Dit gebeurde in de 6e eeuw; de bijbehorende kunstvormen werden eerst voornamelijk uit Korea gehaald maar dit werd vrij snel daarna direct ook uit China gehaald. Ik ga over verschillende bekende vormen van Japanse kunst hebben, als eerst over Japanse tuinen, vervolgens over Origami en als laatste over manga.

Japanse tuinen

De Japanse tuin of kanji is een traditionele Japanse stijl. Ze komen voor in bijvoorbeeld stadsparken, boeddhistische tempels en landschapskenmerkende gebouwen zoals oude kastelen. De eerste Japanse tuin in de stijl die we nu kennen werd gemaakt rond het jaar 700. De stijl was nog niet volgroeid maar werd pas rond het jaar 1800 echt zoals we hem nu kennen. Het idee achter de Japanse kunsttuinen is dat het een natuurlijk landschap is, maar dan geperfectioneerd. Je ziet vaak heuvels, mos, bomen, bruggen en watervallen. De tuinen stralen heel veel rust uit, en worden vooral gebruikt voor wandelingen, meditatie en zelfreflectie.

japanse kunst

Origami

Origami betekent letterlijk papier vouwen; het doel is om een enkel blaadje om te toveren in een kunstwerk. Deze vorm van Japanse kunst word al sinds de Edo-periode (1603-1867) gebruikt. Veel mensen denken dat er bij origami alleen gebruik gemaakt wordt van vierkante blaadjes; er worden echter ook rechthoekige en ronde blaadjes gebruikt bij de vouwkunst. Er werd vroeger gewerkt met een stap-voor-stap instructie; tegenwoordig is dat niet meer per se het geval. Het kan zijn dat je het papier eerst langs allemaal lijnen voorkreukt en dan vervolgens dit allemaal bij elkaar word gebracht en gevouwen. Op deze manier kunnen er een stuk ingewikkeldere vormen gemaakt worden dan voorheen. Ondersteund door een computer is het tegenwoordig zelfs mogelijk om een koekoeksklok te vouwen. Het is in Japan een traditie om voor het huwelijk 1000 kraanvogels te vouwen. Dit doen de Japanners voor geluk, dit heet senbaruzu. Dit geheel bestaat uit een aantal verschillende strengen met kraanvogels in allerlei verschillende kleuren.

Manga

Manga is de Japanse variant van het fenomeen dat wij kennen als stripverhaal; de term manga komt van een boek getiteld ‘Hokusai Manga’ dat een houdsnijder in 1814 gemaakt heeft. In het boek stonden een groot aantal verschillende tekeningen van mensen, dieren, planten en landschappen. De 19e-eeuwse houtsnijder word gezien als een van de voorlopers van de huidige manga. Manga vertaalt letterlijk naar ‘willekeurige kwaststreken’; deze naam dankt het aan de losse en vloeiende tekenstijl die ook weer terugwijst naar de wijze waarop Katsishika Hokusai, de houdsnijder, ook zijn kunst maakte.