Japanse vis

De Koi is de nationale vis van Japan, deze vis word ook wel Nishikigoi of brokaatkarper genoemd. Nishiki betekend in het Japans ‘kleurig gekleed’. De koi is een variant van de karper die gekweekt word, vooral in de laatste jaren. De laatste jaren is de koi heel populair geworden, ze worden voornamelijk gebruikt voor siervijvers. In een boek uit de 4de eeuw word er al gesproken van de koi als een bontgekleurde vis. Echter, word er aangenomen dat het kweken van de koi als siervis pas in de 19de eeuw begon, de vissen werden gevangen en apart van de andere vissen gekweekt. Toen de transporttijd minder werd en het bewaren van de vissen makkelijker werd door, onder andere de komst van plastic zakken, verspreide de vis zich over de hele wereld. Vooral in Engeland werd de koi hobby snel groot.

Kogelvis

De kogelvis is een giftige vissoort uit de familie van de beenvissen. Het is een tropische vis die voorkomt in de subtropische wateren waaronder; de Atlantische, Indische en Grote Oceaan. In Japan staan ze bekend als een lekkernij, het klaarmaken hiervan is echter niet zonder gevaar. Dit komt door de tetrodotoxine die zich in de vis bevind, tetrodotoxine is een verlammende neurotoxine. Dit betekend dat het een stof is die de werking van het zenuwstelsel beïnvloed. Dit is de rede dat het in Nederland tegenwoordig illegaal is om deze vis te serveren, in Japan is dit nog wel legaal. In Japan word het eten van een kogelvis gezien als een soort statussymbool, dit komt omdat het heel duur is. Dit komt onder andere omdat er een strenge wetgeving zit aan het serveren van kogelvis. De kok die het bereid moet ieder jaar een door de overheid verplicht examen succesvol afleggen, maar zelfs met deze strenge maatregelen sterven er jaarlijks tientallen mensen in Japan door het eten van een kogelvis.

japanse vis

Tonijn

De tonijn behoort tot de familie van zoutwatervissen die onder andere bestaat uit een aantal roofvissen. Het verschilt per soort en leefgebied hoe groot de tonijn kan worden. Een tonijn kan we uitgroeien tot 2 meter lang, en kan een leeftijd van wel 15 jaar bereiken. De tonijn word door velen beschouwt als de mooiste vis van zee, dit komt niet alleen door de fijne kleuren van de vis. Maar ook omdat het een bijna perfect gestroomlijnd lichaam heeft, het is door jaren en jaren van evolutie geperfectioneerd. De tonijn moet constant door zwemmen, ze stoppen werkelijk nooit. Om genoeg zuurstof uit het water te kunnen halen moeten ze één keer hun lichaamslengte afleggen per seconde, voor een tonijn is dit dus een minimale snelheid van 7,2 km/h. De tonijn zwemt met zijn bek open zodat het water over de kieuwen komt zodat ze zuurstof uit het water kunnen opnemen. De tonijn kan zichzelf ook goed verstoppen voor potentiële vijanden, door zijn lichtgekleurde buik is hij haast niet te zien vanuit de diepte. En vanaf boven is de tonijn weer moeilijk te ontdekken door zijn blauwe rug.